Flygtninge spiller firmabold i Slagelse

Firmabold og integration. Firmaidræt Slagelse har rakt hånden frem til en stor gruppe fodboldglade flygtninge fra Eritrea og har inviteret dem indenfor til firmafodbold.

  • Eritrea: Selvstændig nation i 1993 efter over 30 års frihedskrig med Etiopien. 93.680 km2 med kystlinje ud til Det Røde Hav. Grænser op til Sudan, Etiopien og Djibouti.
  • Eritrea er et multietnisk land med en befolkning på omkring 6,5 millioner. Der er nogenlunde lige mange kristne og muslimer. Hovedstaden er Asmara med godt en halv million indbyggere.
  • Værnepligten på 18 måneder for alle mænd og kvinder mellem 18 og 40 år er den primære årsag til flygtningestrømmen ud af Eritrea. Mange er også udsat for forfølgelse som følge af politisk eller religiøs overbevisning.

Klide: Dansk Røde Kors. ”Eritrea og eritreiske flygtninge”. 2015.

Normalt er firmafodbold ikke den store tilskuermagnet. De fleste, der følger spillernes anstrengelser på banen, er som regel familie og venner, der hygger sig med kaffe eller en øl indtil farmand er færdig.

Derfor skiller de fire mørklødede unge mænd sig ud denne tirsdag aften på Firmaidræt Slagelses fodboldbaner. Fælles for dem er, at de er flygtninge fra Eritrea, og så er de vilde med fodbold og al sport.

Væk fra tankerne

En af dem er 28-årige Ambasager Abraha, der kom til Danmark for to år siden efter en dramatisk flugt i en overfyldt båd hen over Middelhavet. Efter halvandet år i flygtningelejr og asylcenter i Vemmelev er han nu i virksomhedspraktik i Fakta i Slagelse og går på sprogskole 3 gange om ugen.

”Det betyder rigtigt meget for os at spille fodbold og dyrke sport. Så kan vi komme lidt væk fra tankerne om vores familier – og om, hvordan det går dem derhjemme”, fortæller Ambasager Abraha, mens han opmærksomt følger med i hvad der sker på banerne, hvor hans chef også spiller.

Sammen med sine kammerater, Simon Tsehaye, Daniel Abraham og Dawit Welday, har han vinteren igennem spillet med i Firmaidræt Slagelses indendørs fodboldturnering. Og det har været en succeshistorie for alle.

Frisk pust til fodboldturneringen

Bjarne Christensen er næstformand i Firmaidræt Slagelse, og han glæder sig over det friske pust, som holdet, med de unge eritreiske flygtninge, har været i fodboldturneringen:

”Det har været helt super at have de 10-12 spillere fra Eritrea med i turneringen, og de andre hold har taget godt imod dem. I starten var de lidt forsigtige, for de havde aldrig prøvet at spille indendørs fodbold før, men de kom hurtigt efter det – de har mange dygtige spillere, og de levede sig hurtigt ind i det – og havde også mange supportere med til kampene”, fortæller Bjarne Christensen.

Engagement og integration gennem sport

Kendetegnet for holdet fra Eritrea er, at de spiller meget teknisk fodbold. De vandt Serie 2 rækken i firmaturneringen – og holdet tæller da også en tidligere landsholdsspiller.

”De fleste er mellem 20 og 24 år, og de er meget hurtige og gode med bolden. De er utroligt engagerede, og det viser bare, hvor godt sport er til at skabe engagement og integration. Det er godt for kroppen og sjælen”, siger Bjarne Christensen.

Initiativ fra lokalafdeling af Røde Kors

Initiativet med flygtningefodbolden kom fra den lokale afdeling af Røde Kors, der henvendte sig til Firmaidræt Slagelse. Asylcentret har en aktivitetsklub, men manglede modstandere til spillerne fra Eritrea.

”De vil rigtig gerne spille fodbold, men pga. afstanden mellem centrene har de svært ved at spille med de andre asylcentre. Derfor er det helt perfekt, at de kan komme med i Firmaidræt Slagelses fodboldturnering”, siger Morten Endrup fra Ungdommens Røde Kors i Slagelse.

”Sporten betyder utroligt meget for alle flygtningene. Det kan få tankerne lidt væk fra, hvad fremtiden skal byde på, og samtidig hjælper det dem videre i forhold til de oplevelser, som de har med i bagagen fra flugten fra Eritrea”.

”Fodbolden bringer asylansøgerne i kontakt med danskere, og fodboldkampene og spillet er med til at fremme integrationen, og så er det vigtigt, at fodbolden spilles som en fælles aktivitet”, siger Morten Endrup, der har fungeret som holdleder for flygtningeholdet. Røde Kors har betalt indskuddet til deltagelse, men ellers har spillerne selv betalt for fodboldtøj og -sko.

Turnering på Eritreas uafhængighedsdag

”Vi skulle have spillet med i den udendørs turnering her i sommer, men mange af os er væk fra asylcentret og bor nu i andre byer, så det er svært at samle et hold hver uge”, fortæller Ambasager Abraha. De håber at spille med, når den indendørs turnering starter igen til september.

I stedet har de arrangeret fodboldstævner for alle eritreiske flygtninge. Eritreas uafhængighedsdag, den 24. maj, blev markeret med en fodboldturnering med deltagelse af fire hold – kun med spillere fra Eritrea. Her var de fire hold samlet i København. Et hold med spillere fra hele Danmark. Et hold fra Slagelse og to hold fra København.

Eritrea fodbold hold i slagelse

Vilde med fodbold og sport:  For Simon Tsehaye, Daniel Abraham, Dawit Welday og Ambasager Abraha fra Eritrea er fodbolden med til at fremme integrationen i Danmark. Foto. John Thrane.

Holdet med spillerne fra asylcentret i Slagelse vandt fodboldturneringen i København, der blev spillet den 21. maj for at markere Eritreas uafhængighedsdag den 24. maj. Privatfoto.

FIRMAIDRÆT SLAGELSE · CVR: 12581114 · Skjoldsvej 8 · 4200 Slagelse · 23430915 · kontakt@firmaidraetslagelse.dk Combinemedia